Posted on

SEMBANG SIHAT BERSAMA DATO’ DR. S. MENON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sembang Sihat bersama Dato’ Dr. S. Menon
Pakar Perubatan Kuala Terengganu Specialist Hospital
Tempat: Mek Awang Café.

Kuala Terengganu Specialist Hospital (KTSH) telah mengadakan program Sembang Sihat yang berkisar tentang soalan-soalan umum berkaitan penyakit diabetes. Sesi soal jawab yang diadakan secara santai ini telah dijayakan bersama dengan penduduk di sekitar Kampung Cina, Kuala Terengganu. Sesi ini telah dikendalikan oleh Pakar Perubatan KTSH, Dato’ Dr. Surendranath Menon.

 

Dato’ Dr. Menon yang telah berkhidmat di Terengganu selama lebih kurang 40 tahun telah melihat peningkatan yang mendadak dalam jumlah pesakit Diabetes atau lebih dikenali sebagai kencing manis di kalangan masyarakat setempat di Terengganu, berbanding sewaktu beliau memulakan perkhidmatannya di sini.

Malah, Terengganu adalah di antara negeri yang mencatatkan jumlah penghidap penyakit diabetes yang tertinggi di Malaysia. Ini mungkin disebabkan oleh faktor pemakanan serta gaya hidup masyarakat Terengganu yang gemarkan makanan dan minuman yang manis serta mengandungi karbohidrat yang tinggi.

 

Menurut beliau, sesiapa sahaja berisiko untuk mendapat diabetes. Namun yang demikian, sekiranya seseorang itu menjalani gaya hidup yang sihat dan sentiasa menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala setiap tahunan, risiko mereka untuk menghidap diabetes akan dapat dikurangkan. Tambah beliau lagi, sekiranya penghidap diabetes melakukan perubahan gaya hidup dari awal lagi, adalah tidak mustahil untuk mereka menjalani kehidupan yang lebih sihat dan sejahtera.

Dato’ Dr. Menon juga telah berkongsi tip-tip yang menarik bagi mengurangkan risiko diabetes dan langkah-langkah untuk mengawal kadar gula dalam darah:

TIPS-TIPS:

• Kurangkan mengambilan NASI PUTIH dan KANJI.

• Pilih BERAS PERANG (Brown Rice) berbanding Beras Putih.

• Pilih karbohidrat yang kaya dengan SERAT dan mengenyangkan seperti Roti Berserat, Nasi Perang, Chapati.

• GANTIKAN nasi putih dengan nasi perang, kekacang atau ubi-ubian.

• Utamakan pengambilan VITAMIN dan nutrisi daripada makanan semulajadi berbanding kebergantungan kepada makanan tambahan (supplement).

• Mengamalkan SENAMAN sekurang-kurangnya 30 minit sehari dalam aktiviti seharian, contohnya meletakkan kenderaan jauh dari destinasi untuk menggalakkan aktiviti berjalan kaki.

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *