Posted on

SELAMAT HARI WANITA: BE BOLD FOR CHANGE

Sempena Sambutan Hari Wanita Sedunia, Kuala Terengganu Specialist Hospital mengucapkan Selamat Hari Wanita kepada semua. Be Bold for Change yang menjadi tema Hari Wanita 2017 bertujuan menyeru wanita untuk lebih berani membuat perubahan samada pada diri sendiri, keluarga, masyarakat ataupun dunia.

Kajian terhadap politik Malaysia mendapati bahawa pada penggal ini, di Terengganu tidak pempunyai perwakilan dari kaum wanita. Malah, kerusi Exco Hal Ehwal Wanita negeri turut disandang oleh seorang lelaki. Di zaman serba moden dan canggih ini, para wanita sudah tiada alasan untuk hendak duduk bersahaja.

Oleh itu, di sini kami berikan contoh beberapa orang tokoh wanita dari seluruh dunia yang sangat berani untuk keluar dari zon selesa mereka dan membuat perubahan. Semoga mereka ini akan dapat memberi inspirasi buat semua wanita di Terengganu khasnya untuk lebih berani berubah demi menggapai masa depan yang lebih gemilang.

 

Malala Yousafzai

Dilahirkan pada tahun 1997, Malala Yousafzai adalah penerima anugerah Nobel Untuk Pendamaian termuda di dunia. Beliau yang hampir mati ditembak oleh pengganas rejim Taliban, giat memperjuangkan hak pendidikan wanita dan kanak-kanak perempuan di Pakistan. Umur beliau waktu itu hanya 17 tahun. Beliau kini berusia 20 tahun dan masih aktif menyuarakan hak bagi wanita yang di tindas serta merupakan seorang tokoh dunia yang dihormati dan dikagumi.

 

Florence Nightingale

Florence Nightingale ingin membuktikan kepada ibu bapanya bahawa beliau mampu menjadi seorang jururawat. Apabila Perang Crimean meletus pada tahun 1853, Florence membawa 38 orang jururawat wanita ke Hospital Tentera Turki – menjadikannya wanita pertama yang dibenarkan untuk berbuat demikian. Beliau sering berjuang untuk meningkatkan kualiti kejururawatan di hospital tentera. Pada tahun 1858, Florence menjadi wanita pertama yang diterima sebagai ahli Persatuan Statistik Diraja. Buku terbitan beliau yang berjudul ‘Nota Nursing’ pada tahun 1859, masih di cetak sehingga ke hari ini.

 

Cleopatra

Cleopatra seperti diketahui umum merupakan Ratu Mesir. Bukti kecantikan baginda masih terpateri dalam puisi-puisi hebat dunia. Kehebatan pemerintahan baginda masih didebatkan oleh ahli sejarawan. Akan tetapi, bukan sahaja kecantikan baginda menyebabkan Mesir memenangi banyak peperangan, tetapi kepintaran akal dan budi bicaranya yang telah menundukkan lawan-lawan baginda. Cleopatra tidak menjadikan jantina sebagai penghalang untuk memerintah Mesir dengan agresif. Baginda sendiri turun padang untuk mangatur strategi pemerintahan dan menyertai peperangan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *