Posted on

FAHAMI KELAHIRAN SECARA CAESAREAN

 

 

 

 

 

 

Kelahiran secara cesarean atau c-section adalah kelahiran bayi melalui kaedah pembedahan penurisan pada bahagian perut dan rahim. Dalam sesetengah hal, cesarean adalah dijadualkan untuk dilakukan. Dalam hal yang lain, ia adalah disebabkan oleh keadaan-keadaan kesulitan yang tidak dijangkakan.

 

BILAKAH ANDA MEMERLUKAN KELAHIRAN SECARA CESAREAN?

Anda mungkin memerlukan kelahiran secara cesarean sekiranya kelahiran bayi anda menjadi sangat lambat atau denyutan jantung bayi anda menjadi semakin perlahan semasa kelahiran. Sebab-sebab lain termasuklah masalah dengan uri/ tembuni atau dengan tali pusat, terdapat jangkitan yang boleh dihidapi oleh bayi, atau anda mengandung bayi kembar.

 

MENGAPAKAH KELAHIRAN SECARA CESAREAN MENJADI SATU KEBIASAAN?

  1. Ia adalah sebahagian daripada perkembangan perubatan.

Satu ketika dahulu, ramai wanita dan bayi mereka meninggal dunia disebabkan jangkitan atau kelambatan dan kelahiran yang tidak berfungsi dengan baik.

 

2. Disebabkan oleh masalah–masalah semasa kelahiran.

Ini menyebabkan para doktor beralih kepada c-section. Contohnya, bekalan oksigen kepada bayi menjadi masalah disebabkan tekanan pada tali pusat bayi, terdapat masalah pada denyutan jantung bayi atau disebabkan bayi tersebut tidak berganjak sedikit pun yang mana meletakkan ibunya berisiko dijangkiti kuman.

 

3. Penjadualan c-section juga bertambah.

Ini adalah di mana ultrasound mungkin menunjukkan kedudukan bayi dalam keadaan songsang. Juga disebabkan keadaan kesihatan seperi hypertensi atau diabetis. Begitu juga sekiranya seseorang wanita itu telah melahirkan melalui pembedahan rahim, dia mungkin memerlukan c-section untuk menghalang daripada pecahnya rahim itu.

 

4. Wanita-wanita yang mengandung kembar tiga.

Disebabkan wanita-wanita mengandung ingin mengelak daripada kemungkinan kesakitan melahirkan yang berpanjangan dan daripada koyakan vaginal.

Pembedahan secara cesarean ini biasanya dilakukan selepas minggu ke 39 kandungan.

 

5. Ia memberi doktor satu kaedah control/ kawalan.

Dengan penjadualan c-section yang biasanya bertahan selama 25 minit menyebabkan keadaan tersebut dapat lebih dijangkakan. Ini adalah untuk para doktor yang “on call” untuk 24-48 jam.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *