Posted on 1 Comment

Diet ‘Overhaul’ Selepas Usia 60.

Diet Overhaul Selepas Usia 60.

60 merupakan sebuah angka yang banyak. Cuba anda bayangkan sekiranya 60 itu adalah umur anda. Pastinya keadaan individu yang berumur 60 tahun berada dalam keadaan yang lemah dan kurang bertenaga jika dibandingkan dengan tubuh badan seorang remaja yang masih aktif dan bertenaga.

Oleh itu, diet yang seimbang adalah sangat penting bagi mengekalkan kesihatan tubuh badan yang semakin menginjak usia. Ini bermakna, anda perlulah memilih diet yang sihat dan berkhasiat seperti:

  • Makan sayur-sayuran dan buah-buahan – sekurang-kurangkan 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran sehari.
  • Roti, nasi, kentang dan makanan-makanan yang berkanji. Kalau boleh, pilih makanan yang diperbuat daripada gandum.
  • Minum dan makan makanan yang diperbuat dari bahan tenusu.
  • Banyakkan pengambilan protein iaitu daging, ikan, telur, kekacang, dan sumber-sumber makanan yang lain yang bukan diperbuat daripada bahan tenusu – cuba untuk makan sekurang-kurangnya dua hidangan ikan setiap hari termasuk satu hidangan ikan berminyak.
  • Hanya mengambil sedikit makanan dan minuman yang kaya lemak dan gula.

Makan makanan yang mengandungi fiber adalah baik untuk sistem penghadaman. Apabila usia semakin meningkat, kemungkinan untuk berlakunya sembelit adalah lebih tinggi. Tetapi dengan adanya makanan yang kaya fiber, sembelit dan masalah penghadaman dapat dielakkan.

Selain itu, zat besi adalah sangat penting dalam kesihatan kita kerana kekurangannya boleh menyebabkan seseorang menjadi tidak bertenaga. Oleh itu, makanan yang mengandungi zat besi juga sangat diperlukan oleh setiap individu terutama kepada mereka yang sudah berusia.

Zat besi boleh dijumpai dalam kekacang, sardine, telur, roti, sayur-sayuran hijau, dan bijirin sarapan dengan vitamin tambahan. Hati juga merupakan sumber zat besi yang baik. namun pengambilannya perlulah dihadkan kerana hati turut kaya dengan vitamin A. Vitamin A yang berlebihan adalah tidak baik untuk tubuh dan boleh menjadi ancaman kepada tubuh badan.

Untuk mengelakkan osteoporosis, ambillah makanan yang kaya kalsium. Sumber kalsium boleh didapati daripada produk tenusu seperti susu, keju dan yogurt. Kalsium juga boleh didapati dari ikan sardin, sayuran hijau seperti brokoli dan kobis, kacang soya, dan tauhu.

Kurangkan pengambilan makanan yang mengandungi garam berlebihan. Kuantiti garam yang tinggi dalam makanan boleh meningkatkan tekanan darah dan boleh membawa kepada sakit jantung dan strok. Periksa label pada bungkusan makanan terlebih dahulu sebelum membeli. Antara makanan yang sering dimakan dan mengandungi garam termasuklah bijirin, roti, dan lain-lain makanan segera.

Walau bagaimanapun, kita perlulah mendapatkan semua tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Sekiranya anda makan kurang daripada kuantiti yang biasa anda makan, anda boleh mengambil hidangan yang kecil dengan lebih kerap dan anda juga boleh makan makanan tambahan seperti snek-snek yang berkhasiat seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan bergandum.

Jadikan umur anda hanya sekadar nombor. 60 mungkin angka yang besar tetapi jangan jadikan angka tersebut sebagai ukuran tahap prestasi tubuh badan anda. Pastikan sihat, kekal evergreen!

1 thought on “Diet ‘Overhaul’ Selepas Usia 60.

  1. Posting yang sangat baik. Cadangkan untuk cadangan diet bagi golongan pertengahahan seperti umur 28 hingga 40. Terima Kasih.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *